Va distruge Tehnologia dezvoltarea copiilor dvs.?

Publicat de Darius Duminica pe

Tehnologia dezvoltarea copiilor

În ultimele decenii tehnologia a schimbat complet aproape fiecare aspect al societății noastre, de la modul în care lucrăm, la modul în care socializăm și tot ceea ce este între ele. Una din diferențele care au fost cele mai vizibile este schimbarea modului în care copiii se joacă și interacționează între ei în comparație cu generațiile anterioare. Deși tehnologia oferă multe beneficii pozitive pentru învățare, ea poate avea și câteva efecte negative asupra dezvoltării copilului și asupra calității vieții.

Una dintre cele mai mari diferențe în modul în care copiii trăiesc astăzi este că nu practică exercițiile fizice la fel de mult ca în trecut. Acest lucru se datorează faptului că tehnologia, cum ar fi calculatoarele, telefoanele și televiziunea, îi încurajează să fie sedentari, atunci când ajung acasă de la școală, spre deosebire de a ieși afară și de a se juca cu alți copii. Rata obezității la copii a crescut drastic în ultimele decenii. În anul 2012, rata de obezitate la copii era de 18%, ceea ce reprezintă o diferență de 11 puncte față de rata obezității din 1980. Multe școli și părinți au întreprins pași pentru a schimba acest lucru prin promovarea exercițiilor fizite organizate atât în ​​timpul școlar, cît și înafara lui. Înafară de faptul că nu primesc destule exerciții fizice, mulți copii nu experimentează beneficiile petrecute în aer liber atunci când se bazează foarte mult pe tehnologie în scopuri de divertisment. Timpul petrecut în aer liber are un număr foarte mare de efecte pozitive asupra corpului – vă oferă expunerea la lumina soarelui, care vă alimentează corpul cu vitamina D. Acest lucru ajută la combaterea infecțiilor și menținerea sănătății pielii. În plus, expunerea regulată la lumina soarelui vă ajută să vă mențineți un somn regulat, influențând producția organismului de melatonină. Cercetările recente au arătat că ecranele dispozitivelor precum tabletele și smartphone-urile emit lumină albastră dăunătoare care poate provoca dureri de cap și ochi iritați la copii. În plus, somnul este, de asemenea, perturbat de o lumină albastră dăunătoare atunci când copiii sunt expuși la ecran seara din cauza suprimării melatoninei hormonale care reglează ciclul de somn-trezire. Acest lucru face din ce în ce mai dificil pentru corpul copilului să se pregătească în mod eficient pentru un somn bun în timpul nopții.

Tehnologia are, de asemenea, un impact profund asupra modului în care gândesc și simt copiii. Deoarece tehnologia este plină de stimuli și de multe ori necesită atenție la mai multe lucruri simultan, copiii care joacă multe jocuri video sau își petrec cea mai mare parte a timpului online tind să aibă mai puțină capacitate de concentrare decât copiii care folosesc tehnologia la minim. De asemenea, poate afecta modul în care copiii procesează informațiile – atunci când copiii sunt expuși la tehnologie la nivel înalt, aceștia tind să gândească doar la nivel superficial și nu dezvoltă capacitatea de a gândi critic sau de a fi creative, atunci când învață noi concepte.

Tehnologia schimbă modul în care copiii socializează și interacționează cu ceilalți, ceea ce poate avea un impact imens asupra bunăstării mintale și emoționale. În prezent, a devenit cunoscut faptul că utilizarea unor conținuturi ale rețelelor sociale, atât la copii, cât și la adulți, poate reduce stima de sine și poate crea stări negative. Totuși, toate tipurile de tehnologii pot avea efectele negative asupra copiilor, atunci când sunt utilizate în exces. Acest lucru face mai dificil pentru ei să dezvolte relații semnificative cu ceilalți. Pentru ei, de asemenea, este dificil să dezvolte emoții dacă își petrec prea mult timp cu tehnologiile.

Acest lucru nu înseamnă că toate tehnologiile sunt rele sau că copiii nu ar trebui să utilizeze niciodată tehnologia. Tehnologia oferă o mulțime de oportunități pozitive pentru învățare, distracție și socializare, dar trebuie monitorizată și utilizată în mod corespunzător.

Iată câteva sfaturi pentru a vă ajuta să eliminați aceste probleme și să încurajați utilizarea tehnologiilor cu responsabilitate cu copiii dumneavoastră.

În loc să interziceți în totalitate utilizarea tehnologică, setați limitele zilnice, pentru cât timp copiii pot utiliza tehnologia în fiecare zi. Discutați cu ei despre ceea ce pare rezonabil și țineți minte programele lor. Dacă copiii dvs. nu vor fi de acord cu privire la aceste reguli, încercați să le explicați efectele negative pe care tehnologia le poate avea – acest lucru îi va ajuta să înțeleagă de ce este important.

Dacă copiii dvs. sunt dornici să participe la exerciții fizice, petreceți timp în aer liber sau socializați cu prietenii în „viața reală” în loc de a vă conecta online, încurajați-i! Ajutați-i să se înscrie la un sport sau să se întâlnească cu prietenii pentru un joc amical (într-un loc sigur, bineînțeles). Dacă îi sprijiniți pentru aceste activități benefice mai mult decât îi încurajați să utilizeze tehnologia, copiii se vor simți mai confortabili făcând din aceste activități drept o parte din rutina lor.

Când dvs. și copiii dvs. folosiți tehnologia, folosiți-o intenționat. Încurajați-vă copilul să aleagă o anumită emisiune TV, să folosească doar mediile sociale atunci când doresc să trimită un mesaj prietenilor. Acest lucru le va ajuta să se bucure de tehnologia mai mult. Dați un exemplu bun ca părinte. Dacă copiii dvs. vă văd pe telefon sau pe computer în mod constant, ei vor dori, de asemenea, să utilizeze tehnologia tot timpul. Deși navigarea în această lume a tehnologiei poate fi destul de dificilă, poate avea și multe beneficii atât pentru copii, cât și pentru adulți. Prin limitarea utilizării tehnologiei și conștientizarea potențialelor consecințe negative ale excesului, atât copiii, cât și adulții pot avea pace și pot obține mai mult din tehnologia pe care o folosesc.

Categorii: Gânduri